Dr. Kovács Nyelvstúdió

Jogi Szaknyelv — Jogászoktól.

Itt oktattunk, publikáltunk:

Az "Elfogadom" gombra kattintással Ön elfogadja a webhely által használt sütiket. Többet erről

Jogi angol kérdések és válaszok

258. A tőkeinjekció angol megfelelőjét keresem, egy angolra történő, jogszabályról szóló szöveg fordításához kellene.

Dr. Kovács Tímea egyetemi oktató, a jogi angol képzések tananyag-fejlesztője: Ennél a kérdésnél igazából az adott jogszabályi szövegkörnyezetben előforduló „magyar megfelelő” megtalálása okozza a nehézséget, nézzük meg, mire is gondolok itt ezzel!

A haladó szintű, online végezhető képzésünk, a Gazdasági Jogi Angol tanfolyam során részletesen megtanuljuk a társasági jog leggyakrabban használt kifejezéseit, így végigvesszük a társaságok működéséhez és vagyonához kapcsolódó kifejezéseket is, magyarázatokkal. Mivel kétnyelvű formában tesszük meg ezt, mind angolul, mind magyarul pontos ismereteink lesznek. Ez a fajta tanulási módszer segíthet ebben a kérdésben is, mert az adott szövegkörnyezetben az adhatta a nehézséget, hogy a tőkeinjekció magyar szó nem a magyar jogszabályokban használt jogfogalom (kivéve egy-egy, Európai Unió és tagállamai és más államok közti megállapodás szövegének fordításában fordul elő). Így ha erre a szóra keresünk, tényleg nehezebben találhatunk rá a megoldásra. (Általában véve amúgy a „capital injection” megfelelő kínálkozna erre a szóra.). Ehelyett a magyar jogban a tőkehozzájárulás szóval találkozhatunk az adott jelentésben. Például a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi XXXVII. törvény is ezt a fajta vagyoni hozzájárulást említi. Így már egyszerűbbé válik az angol megfeleltetés is: capital contribution.

Tanuljuk meg azonnal a „contribution in kind – természetbeni hozzájárulás”, és a „contribution in cash – pénzbeli hozzájárulás, betét” kifejezéseket is! Sokkal egyszerűbb nekünk, jogászoknak, ha a magyar jogi képzésben megtanult gondolati szálon, természetes összefüggéseiben ismerkedhetünk meg az angol fogalmakkal, így azonnal összekapcsolódik a már megtanult elemekkel az új ismeret. Ezzel a módszerrel a tudás sokkal jobban megmarad és könnyebben előhívható. Így tanulhatsz online képzéseinkkel és tankönyveinkkel is:
Jogi Angol Kulcsszavak Könnyedén online képzés

Gazdasági Jogi Angol Könnyedén online képzés


2018.04.19

Letöltöm a jogi szaknyelvi kérdéseket és válaszokat tartalmazó Jogi angol gyűjteményt!

Ha a facebook üzenőfalán értesülnél a friss jogi angol kérdésekről és válaszokról:

 

Vissza a kérdésekhez >>

Kérdésed van a jogi angol szakmai nyelvvel kapcsolatban?

Itt szakértői választ kaphatsz!

A kérdező ezen a felületen elsősorban angol jogi szaknyelvvel kapcsolatos problémát vethet fel, illetve kérdést tehet fel. A kérdező anonimitása biztosított, neve nem jelenik meg a felületen. A válaszokat és a kérdések lényegi részét a honlapon közzétesszük. A beérkezett kérdések közül elsősorban a közérdeklődésre számot tartó - korábban még nem érintett problémára vonatkozó - felvetéseket válaszolom meg, kizárólag e felületen keresztül. Telefonon vagy skype-on nem tudok reagálni kérdéseikre.

Kérdés, problémafelvetés...

Jogi angol hanganyagok és válaszok gyűjteménye

LEGAL ENGLISH

Több mint 600 jogi angol hanganyag (pl. Oxford, Yale, Harvard Law School mp3-ak), jogi szaknyelvi kérdések-válaszok kereshető formában + Jogi Angol Klub-tagság email-értesítővel a friss jogi angol kérdésekről és külföldi állásokról.


Nem töltötte ki a név mezőt.

Nem adta meg, vagy hibásan töltötte ki az e-mail cím mezőt.

A gyűjteményhez egyet kell értenie az ÁSZF-el.

Ingyenes anyag igényléséhez hozzá kell járulnia.

Jogi angolt tanulók mondták

"Örülök, hogy Timihez jártam jogi angolra, mert jó könyv segítségével, tempósan, változatosan vettük át a különböző jogterületeket, témákat angolul. Tudásomat külföldi ügyvédi irodákka...
Dr. Szigetvári József, ügyvédjelölt
"Véleményem szerint az órák abszolút összeszedettek és lényegre koncentrálóak, nem volt holtidő. Mindent teljesen világosan és érthetően elmagyaráztál. Köszönöm!"...
dr. Kiss Nikolett, Legfelsőbb Bíróság tanácsjegyző

Általános angolt tanulók mondták

Timi, cégtulajdonos
"Nálad 2 óra többet ért, mint a 3 hetes külföldi nyelvtanfolyam! Tényleg nagyon hatékony módszerrel tanítasz."...
Timi, cégtulajdonos
Bogi, kontroller
"Alapvetően azért Téged választottalak, mert már telefonban azt a könyvet javasoltad, amiből eleve tanulni szerettem volna. Emellett hamar kialakult a kölcsönös szimpátia is. Szerettem ...
Bogi, kontroller

Kövesd a frissítéseket

 

Oldaltérkép

 
Ugrás a lap tetejére †
 

© 2008-2023 Minden jog fenntartva. Oldaltérkép

A honlapon elérhető internetes felületen feltett kérdés alapján adott válaszok csupán a tájékoztatás célját szolgálják, nem tekinthetők konkrét ügyben adott jogi tanácsadásnak; a honlap fenntartójaként kifejezetten kizárunk minden felelősséget bármilyen, az ingyenes kérdés-válasz keretében adott válasz alapján kifejtett tevékenység vagy mulasztás tekintetében. A honlapon elérhető tartalmak nem minősülnek sem jogi tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre történő felhívásnak.

Készítette, fejlesztette: Nagy Rómeó