Dr. Kovács Nyelvstúdió

Jogi Szaknyelv — Jogászoktól.

Itt oktattunk, publikáltunk:

Az "Elfogadom" gombra kattintással Ön elfogadja a webhely által használt sütiket. Többet erről

Jogi angol kérdések és válaszok

283. Szeretném, ha megírná, hogyan fordítandó pontosan a sua sponte kifejezés. Pl. The panel first held that the district court did not err by raising the issue of qualified immunity sua sponte and addressing it on summary judgment ... Ön szerint jól gondolom-e, hogy a sue sponte pl. bíróság esetén a saját hatáskörében kifejezést jelenti.

Dr. Kovács Tímea egyetemi oktató, a Dr. Kovács Nyelvstúdió vezetője: Helyesen így használják ezt a latinból származó kifejezést: sua sponte. Angolul "of its own initiativ" a jelentése. Általános definíciója:

The Latin term sua sponte, which translates as “of one’s own accord,” is used to describe an act of authority made without prompting, or without a request having been made.

Ha amerikai angol az idézett szöveg, fontos lehet ez is:

In the U.S. legal system, sua sponte generally refers to a decision made, or action taken, by a judge of his own accord, with no motion or request having been made by any party to the legal action.

A megküldött mondatban is ez jelenik meg, azaz a saját hatáskörben, saját mérlegelési jogkörben vagy saját mérlegelési jogkörében eljárva jelentéstartalom.

Ha a bíróság saját hatáskörben tesz valamit, a magyar jogi nyelvezet és jogszabály erre gyakran a hivatalból (tesz valamit) kifejezést használja. Azaz például:

„Az Ákr. 113. § (1) bekezdése sorolja fel a kérelemre induló jogorvoslati eljárásokat, amelyek a közigazgatási per és a fellebbezési eljárás, ugyanakkor az Ákr. 113. § (2) bekezdése a hivatalból induló jogorvoslati eljárások között nevesíti a döntés módosítását vagy visszavonását a hatóság saját hatáskörében; a felügyeleti eljárást; valamint az ügyészségről szóló törvény szerinti ügyészi felhívás és fellépés nyomán indított eljárást.”

A középszintű Jogi Angol Kulcsszavak online képzéssel , az Angol jogi szaknyelv I. kötettel és a haladó szintű Gazdasági jogi angol online képzésünkkel precízen, szakértőktől, magyar-angol magyarázatokkal tanulható a jogi angol. Előnye, hogy:
• a kifejezések kétnyelvű formában ismerhetőek meg,
• magyar nyelvű magyarázatokkal,
• feladatokkal-megoldókulccsal,
• számos fordítandó példamondattal,
• kiejtéssel gyakorolható a beszéd.
2019.03.25

Letöltöm a jogi szaknyelvi kérdéseket és válaszokat tartalmazó Jogi angol gyűjteményt!

Ha a facebook üzenőfalán értesülnél a friss jogi angol kérdésekről és válaszokról:

 

Vissza a kérdésekhez >>

Kérdésed van a jogi angol szakmai nyelvvel kapcsolatban?

Itt szakértői választ kaphatsz!

A kérdező ezen a felületen elsősorban angol jogi szaknyelvvel kapcsolatos problémát vethet fel, illetve kérdést tehet fel. A kérdező anonimitása biztosított, neve nem jelenik meg a felületen. A válaszokat és a kérdések lényegi részét a honlapon közzétesszük. A beérkezett kérdések közül elsősorban a közérdeklődésre számot tartó - korábban még nem érintett problémára vonatkozó - felvetéseket válaszolom meg, kizárólag e felületen keresztül. Telefonon vagy skype-on nem tudok reagálni kérdéseikre.

Kérdés, problémafelvetés...

Jogi angol hanganyagok és válaszok gyűjteménye

LEGAL ENGLISH

Több mint 600 jogi angol hanganyag (pl. Oxford, Yale, Harvard Law School mp3-ak), jogi szaknyelvi kérdések-válaszok kereshető formában + Jogi Angol Klub-tagság email-értesítővel a friss jogi angol kérdésekről és külföldi állásokról.


Nem töltötte ki a név mezőt.

Nem adta meg, vagy hibásan töltötte ki az e-mail cím mezőt.

A gyűjteményhez egyet kell értenie az ÁSZF-el.

Ingyenes anyag igényléséhez hozzá kell járulnia.

Jogi angolt tanulók mondták

„Az Ügyvédek lapjában olvastam egy cikket, ezután kerestem meg a weboldalt. Szerettem volna fejleszteni a tudásom, amely társalgási szinten elég jó, de szaknyelvi szinten teljesen üres volt ...
Dr. Gyenes Edina, ügyvédjelölt
"Állásinterjú miatt kerestelek meg, és az általad emailes oktatás keretében küldött feladatokat - anyagokat nagyon jónak találtam! :) Köszönöm szépen! A feladatokat az interjún könnyen ...
dr. Cserba Tamás ügyvédjelölt

Általános angolt tanulók mondták

Martinecz Gyula, műszaki projektvezető
"Timi előtt nem jártam angol magántanárhoz és semmilyen angol tanfolyamra. 9 alkalom után viszont már magabiztosan beszéltem egy üzleti partneremmel angolul! Benned megtaláltam azt a ta...
Martinecz Gyula, műszaki projektvezető
Kinga, programozó
"Amikor eldöntöttem, hogy keresek egy angoltanárt, több ember lapját is megnéztem. Akkor lettem biztos benne, hogy Hozzád szeretnék járni, amikor az első email-t váltottuk. Nem győztem ...
Kinga, programozó

Kövesd a frissítéseket

 

Oldaltérkép

 
Ugrás a lap tetejére †
 

© 2008-2021 Minden jog fenntartva. Oldaltérkép

A honlapon elérhető internetes felületen feltett kérdés alapján adott válaszok csupán a tájékoztatás célját szolgálják, nem tekinthetők konkrét ügyben adott jogi tanácsadásnak; a honlap fenntartójaként kifejezetten kizárunk minden felelősséget bármilyen, az ingyenes kérdés-válasz keretében adott válasz alapján kifejtett tevékenység vagy mulasztás tekintetében. A honlapon elérhető tartalmak nem minősülnek sem jogi tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre történő felhívásnak.

Készítette, fejlesztette: Nagy Rómeó