Dr. Kovács Nyelvstúdió

Jogi Szaknyelv — Jogászoktól.

Itt oktattunk, publikáltunk:

Az "Elfogadom" gombra kattintással Ön elfogadja a webhely által használt sütiket. Többet erről

Jogi angol kérdések és válaszok

250. A professional misconduct-ra magyarul „hivatáshoz méltatlan magatartás”-t találtam, furcsának érzem így a magyar jogi szövegben, jó lehet ez a fordítás?

Dr. Kovács Tímea egyetemi oktató, a jogi angol képzések tananyag-fejlesztője: A kifejezés azt a (negatív) magatartást írja le, amely egy adott szakma, hivatás végzése kapcsán annak végzője tanúsíthat, megsértve „a szakma szabályait”. A pontos angol definíció szerint (a Translegal egynyelvű szótára): „professional misconduct: unacceptable behaviour by an employee or by a professional person (=someone with a job that requires a long period of specialist training); behaviour by a professional that is below the standards expected of the body that regulates that profession. In some jurisdictions, professional misconduct is a crime.„

Mivel különböző hivatások esetén más és más megfelelő jöhet szóba, az alábbiakban megpróbálom összeszedni, mely hivatások kapcsán említik ezt a magyar jogszabályok.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény etikai vétséget említ (31. §(16) bekezdésben), 155. §-ban pedig a fegyelmi vétséget definiálja. A közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény vagy az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény szintén fegyelmi vétségről ír. Ez utóbbiből idézve. „37. § Fegyelmi vétséget követ el az az ügyvéd, a) aki az ügyvédi tevékenység gyakorlásából eredő, jogszabályban, illetve az etikai szabályzatban meghatározott kötelességét vétkesen megszegi, vagy b) akinek az ügyvédi tevékenységen kívüli vétkes magatartása az ügyvédi kar tekintélyét csorbítja.”

A foglalkozás körében elkövetett vétség „foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés” tényállásaként szerepel a hatályos magyar Btk.-ban. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 165. § (1) szerint „aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Itt tehát az adott magatartás már következményei miatt bűncselekményként jelenik meg.

A fentiekből látszik, hogy az adott angol megfelelő többféle magyar szakkifejezéssel írható le attól függően, mely személyekre és milyen jogi szövegkörnyezetben találkozhatunk vele. Ha példamondatokkal, szövegkörnyezetben ismerkedünk meg a kifejezésekkel, és magyarázatokkal tisztázzuk az árnyalatokat, a magyar jelentést, akkor a használatuk is pontossá válik. Emiatt tartom igen fontosnak ezt a fajta tanulási módszert, és pont így tanulhatóak és gyakorolhatóak a jogi angol kifejezések az általunk kifejlesztett rendszer és tananyagok (könyvek és online képzések) segítségével:

Jogi Angol Kulcsszavak Könnyedén online képzés
Gazdasági Jogi Angol Könnyedén online képzés

Módszereinkről, tanulási rendszerünkről továbbiakat itt olvashatsz.

2018.01.29

Letöltöm a jogi szaknyelvi kérdéseket és válaszokat tartalmazó Jogi angol gyűjteményt!

Ha a facebook üzenőfalán értesülnél a friss jogi angol kérdésekről és válaszokról:

 

Vissza a kérdésekhez >>

Kérdésed van a jogi angol szakmai nyelvvel kapcsolatban?

Itt szakértői választ kaphatsz!

A kérdező ezen a felületen elsősorban angol jogi szaknyelvvel kapcsolatos problémát vethet fel, illetve kérdést tehet fel. A kérdező anonimitása biztosított, neve nem jelenik meg a felületen. A válaszokat és a kérdések lényegi részét a honlapon közzétesszük. A beérkezett kérdések közül elsősorban a közérdeklődésre számot tartó - korábban még nem érintett problémára vonatkozó - felvetéseket válaszolom meg, kizárólag e felületen keresztül. Telefonon vagy skype-on nem tudok reagálni kérdéseikre.

Kérdés, problémafelvetés...

Jogi angol hanganyagok és válaszok gyűjteménye

LEGAL ENGLISH

Több mint 600 jogi angol hanganyag (pl. Oxford, Yale, Harvard Law School mp3-ak), jogi szaknyelvi kérdések-válaszok kereshető formában + Jogi Angol Klub-tagság email-értesítővel a friss jogi angol kérdésekről és külföldi állásokról.


Nem töltötte ki a név mezőt.

Nem adta meg, vagy hibásan töltötte ki az e-mail cím mezőt.

A gyűjteményhez egyet kell értenie az ÁSZF-el.

Ingyenes anyag igényléséhez hozzá kell járulnia.

Jogi angolt tanulók mondták

"Örülök, hogy Timihez jártam jogi angolra, mert jó könyv segítségével, tempósan, változatosan vettük át a különböző jogterületeket, témákat angolul. Tudásomat külföldi ügyvédi irodákka...
Dr. Szigetvári József, ügyvédjelölt
"Ritka, amikor egy nyelvtanár olyat tud nyújtani, ami kívül esik az önmagába záródó hétköznapi életen, az elkoptatott és monoton frázisokon. Ehelyett a jogi angol órák pergő technikára,...
Dr. Navratyil Zoltán, egyetemi oktató, PPKE-JÁK

Általános angolt tanulók mondták

Bogi, kontroller
"Alapvetően azért Téged választottalak, mert már telefonban azt a könyvet javasoltad, amiből eleve tanulni szerettem volna. Emellett hamar kialakult a kölcsönös szimpátia is. Szerettem ...
Bogi, kontroller
Olga, Írországból :)
"Örülök a lehetőségnek, hogy az angol nyelvtudásomat gyarapíthatom interneten keresztül. Színes és hasznos tanórákat kapok, amik a mindennapjaimban hatékony segítséget nyújtanak. Az órá...
Olga, Írországból :)

Kövesd a frissítéseket

 

Oldaltérkép

 
Ugrás a lap tetejére †
 

© 2008-2023 Minden jog fenntartva. Oldaltérkép

A honlapon elérhető internetes felületen feltett kérdés alapján adott válaszok csupán a tájékoztatás célját szolgálják, nem tekinthetők konkrét ügyben adott jogi tanácsadásnak; a honlap fenntartójaként kifejezetten kizárunk minden felelősséget bármilyen, az ingyenes kérdés-válasz keretében adott válasz alapján kifejtett tevékenység vagy mulasztás tekintetében. A honlapon elérhető tartalmak nem minősülnek sem jogi tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre történő felhívásnak.

Készítette, fejlesztette: Nagy Rómeó