Dr. Kovács Nyelvstúdió

Jogi Szaknyelv — Jogászoktól.

Itt oktattunk, publikáltunk:

Az "Elfogadom" gombra kattintással Ön elfogadja a webhely által használt sütiket. Többet erről

Jogi angol kérdések és válaszok

225. Büntetőjogi vonatkozásban, hogyan használjam a liable és responsible szavakat, hogy egyértelmű legyen a két szó közötti különbség? Azért érdekel ez a téma, mert büntetőjogból írom a phd-mat.

Dr. Kovács Tímea jogi angolt oktató, kutató jogász: A jogi felelősség egyik formája a büntetőjogi felelősség, amely a bűncselekmény elkövetéséhez fűződő következmények viselésének kötelezettségét jelenti. (Létezik még a reparatív típusú felelősség, a magánjogi kártérítési felelősség).

Ha az angol jogi terminológiára tekintünk, e jelentéstartalomra több szó kínálkozik. A ’responsibility’ általánosabb értelemben használt szó, a jogi szótár definíciója szerint:

’responsibility is the obligation to answer for an act done, and to repair any injury it may have caused.’

Ha a ’liability’ szót nézzük, a definíció a következő:

’liability is the state of being bound or obliged in law or justice to do, pay, or make good something; legal responsibility.’(Black’s Law Dictionary Ninth Edition).

Hozok néhány példát és gyakorlatias meghatározást is a szavak használatára:

Responsibility refers to the care and consideration a person has for the outcome of their actions. It can also refer to a person’s accountability for an outcome to which their actions have contributed, together with any legal obligation they may have to repair any damage caused, as in the company director accepted full responsibility for the consequences of her actions.

To be liable for something means to be legally responsible for something, as in he lost his case and was found liable for damages. A liability is a legal obligation, as in he denied any liability for the damage. A company’s liabilities are its debts, as in the business has liabilities of 2 million HUF.

Példa kifejezetten büntetőjogi összefüggésben való használatra:

Imposition of criminal law first depends descriptively on the individual's liability, and then normatively on the individual's culpability.

Figyelmedbe ajánlom további, büntetőjogi kifejezésekkel kapcsolatos bejegyzéseinket:

buntetojogi-kifejezesek-angolul: http://drkovacstimea.hu/blog/buntetojogi-kifejezesek-angolul

tenyallas-angolul: http://drkovacstimea.hu/blog/tenyallas-angolul

ugyesz-elnevezese-angolul: http://drkovacstimea.hu/blog/ugyesz-elnevezese-angolul

jogi-szovegek-tagolasa-article-section-cikk-paragrafus: http://drkovacstimea.hu/blog/jogi-szovegek-tagolasa-article-section-cikk-paragrafus

egyeni-elkoveto-csoportos-elkovetes: http://drkovacstimea.hu/blog/egyeni-elkoveto-csoportos-elkovetes

2017.07.05

Letöltöm a jogi szaknyelvi kérdéseket és válaszokat tartalmazó Jogi angol gyűjteményt!

Ha a facebook üzenőfalán értesülnél a friss jogi angol kérdésekről és válaszokról:

 

Vissza a kérdésekhez >>

Kérdésed van a jogi angol szakmai nyelvvel kapcsolatban?

Itt szakértői választ kaphatsz!

A kérdező ezen a felületen elsősorban angol jogi szaknyelvvel kapcsolatos problémát vethet fel, illetve kérdést tehet fel. A kérdező anonimitása biztosított, neve nem jelenik meg a felületen. A válaszokat és a kérdések lényegi részét a honlapon közzétesszük. A beérkezett kérdések közül elsősorban a közérdeklődésre számot tartó - korábban még nem érintett problémára vonatkozó - felvetéseket válaszolom meg, kizárólag e felületen keresztül. Telefonon vagy skype-on nem tudok reagálni kérdéseikre.

Kérdés, problémafelvetés...

Jogi angol hanganyagok és válaszok gyűjteménye

LEGAL ENGLISH

Több mint 600 jogi angol hanganyag (pl. Oxford, Yale, Harvard Law School mp3-ak), jogi szaknyelvi kérdések-válaszok kereshető formában + Jogi Angol Klub-tagság email-értesítővel a friss jogi angol kérdésekről és külföldi állásokról.


Nem töltötte ki a név mezőt.

Nem adta meg, vagy hibásan töltötte ki az e-mail cím mezőt.

A gyűjteményhez egyet kell értenie az ÁSZF-el.

Ingyenes anyag igényléséhez hozzá kell járulnia.

Jogi angolt tanulók mondták

"A jogi angol tanulásához és a szaknyelvi szigorlat letételéhez kerestem segítséget joghallgatóként. Timi nagyon lényegretörően magyarázta el a szakszavakat, mindig kiemelte a legfontosabb r...
Pásztor Gábor, PTE joghallgató
"Ritka, amikor egy nyelvtanár olyat tud nyújtani, ami kívül esik az önmagába záródó hétköznapi életen, az elkoptatott és monoton frázisokon. Ehelyett a jogi angol órák pergő technikára,...
Dr. Navratyil Zoltán, egyetemi oktató, PPKE-JÁK

Általános angolt tanulók mondták

Vera, budai marketingcég vezetője
"Sokszor belekezdtem az angoltanulásba, de mindig akadályokba ütköztem, mert nem kötött le a tanár, nem volt érdekes, érthető a kommunikáció, úgy éreztem, egy vagyok a sok közül, és nem...
Vera, budai marketingcég vezetője
Kinga, programozó
"Amikor eldöntöttem, hogy keresek egy angoltanárt, több ember lapját is megnéztem. Akkor lettem biztos benne, hogy Hozzád szeretnék járni, amikor az első email-t váltottuk. Nem győztem ...
Kinga, programozó

Kövesd a frissítéseket

 

Oldaltérkép

 
Ugrás a lap tetejére †
 

© 2008-2021 Minden jog fenntartva. Oldaltérkép

A honlapon elérhető internetes felületen feltett kérdés alapján adott válaszok csupán a tájékoztatás célját szolgálják, nem tekinthetők konkrét ügyben adott jogi tanácsadásnak; a honlap fenntartójaként kifejezetten kizárunk minden felelősséget bármilyen, az ingyenes kérdés-válasz keretében adott válasz alapján kifejtett tevékenység vagy mulasztás tekintetében. A honlapon elérhető tartalmak nem minősülnek sem jogi tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre történő felhívásnak.

Készítette, fejlesztette: Nagy Rómeó