Dr. Kovács Nyelvstúdió

Jogi Szaknyelv — Jogászoktól.

Itt oktattunk, publikáltunk:

Az "Elfogadom" gombra kattintással Ön elfogadja a webhely által használt sütiket. Többet erről

Jogi angol kérdések és válaszok

272. Az alábbiakban egy Jogi angol tesztet találhatsz, amellyel a közokiratokról tanulhatsz. A Jogi angol teszt angol és magyar nyelven is elérhető a könnyebb tanulás érdekében.

Dr. Kovács Tímea egyetemi oktató, a Dr. Kovács Nyelvstúdió vezetője: A megválaszolandó angol mondatokból számos alapvető jogi kifejezés tanulható, így lejjebb megadjuk a magyar kérdéseket is a válaszokkal.

1. In Hungary, which authorities or delegates of public authority can issue authentic instruments?

a. The notary and the court.
b. The notary.
c. The notary and the Constitutional court.
d. The court.

2. Do all authentic instruments have the same enhanced probative value?

a. No, there are some authentic instruments which have not.
b. Yes, all instruments have enhanced probative value

3. What types of family law instruments exist?

a. Matrimonial and partnership contracts (only if they are made by a notary, Hungarian notaries do not have exclusive competence in this field, lawyers can also draw up this kind of contract but these are always private deeds).
b. The decision of the notary on the separation of the registered partners (always persons of same sex) by mutual agreement.
c. Marriage certificate, certificate of registered partnership
d. Court decision on divorce (by mutual agreement or not), court decision on the separation of registered partners (if there is no agreement by the partners).
e. All of them.

Megoldások:

1. Az Ön jogrendszerében mely hatóságok vagy közhatalommal felruházott szervek jogosultak közokiratok kiállítására? a. A közjegyző és a bíróság.

2. Minden közokirat minősített bizonyító erővel rendelkezik? b. Igen, minden okirat minősített bizonyító erővel rendelkezik.

3. Milyen típusú családjogi közokiratok léteznek? e. Mind:
Házassági és élettársi vagyonjogi szerződések (csak ha közjegyző készíti, a magyar közjegyzők nem rendelkeznek kizárólagos hatáskörrel ezen a területen, az ügyvédek szintén készíthetnek ilyen típusú szerződéseket, melyek azonban minden esetben magánokiratnak minősülnek).
A közjegyző határozata a bejegyzett (mindig azonos nemű személyek közötti) élettársi kapcsolat közös megegyezéssel történő megszüntetéséről.
Házassági anyakönyvi kivonat, bejegyzett élettársi anyakönyvi kivonat
A házasság felbontásáról (közös megegyezéssel vagy anélkül) szóló bírósági határozat, a bejegyzett élettársi kapcsolat megszüntetéséről szóló bírósági határozat (amennyiben nincsen megegyezés az élettársak között).

Hasonló játékos és gyakorlatias feladatokkal tanulhatsz a Jogi Angol Kulcsszavak online képzésünkkel, amely:
- kétnyelvű formában tanít,
- szószedetekkel,
- a jogi angol középszintjén,
- online,
- szóbeli (MP3) angol-magyar magyarázatokkal,
- számos fordítandó példamondattal
+ megoldókulccsal.
Itt elérhető:
https://drkovacstimea.hu/jogi-angol-kulcsszavak-kepzes
2018.11.06

Letöltöm a jogi szaknyelvi kérdéseket és válaszokat tartalmazó Jogi angol gyűjteményt!

Ha a facebook üzenőfalán értesülnél a friss jogi angol kérdésekről és válaszokról:

 

Vissza a kérdésekhez >>

Kérdésed van a jogi angol szakmai nyelvvel kapcsolatban?

Itt szakértői választ kaphatsz!

A kérdező ezen a felületen elsősorban angol jogi szaknyelvvel kapcsolatos problémát vethet fel, illetve kérdést tehet fel. A kérdező anonimitása biztosított, neve nem jelenik meg a felületen. A válaszokat és a kérdések lényegi részét a honlapon közzétesszük. A beérkezett kérdések közül elsősorban a közérdeklődésre számot tartó - korábban még nem érintett problémára vonatkozó - felvetéseket válaszolom meg, kizárólag e felületen keresztül. Telefonon vagy skype-on nem tudok reagálni kérdéseikre.

Kérdés, problémafelvetés...

Jogi angol hanganyagok és válaszok gyűjteménye

LEGAL ENGLISH

Több mint 600 jogi angol hanganyag (pl. Oxford, Yale, Harvard Law School mp3-ak), jogi szaknyelvi kérdések-válaszok kereshető formában + Jogi Angol Klub-tagság email-értesítővel a friss jogi angol kérdésekről és külföldi állásokról.


Nem töltötte ki a név mezőt.

Nem adta meg, vagy hibásan töltötte ki az e-mail cím mezőt.

A gyűjteményhez egyet kell értenie az ÁSZF-el.

Ingyenes anyag igényléséhez hozzá kell járulnia.

Jogi angolt tanulók mondták

"Jogi szaknyelvet tanulva számomra rendkívül fontos, hogy a gyakorlati életben használható angoltudást szerezzek. A Timi által összeállított tananyag logikusan felépített, különböző, eg...
Dr. Csók István, ügyvéd
"Örülök, hogy lehetőségem volt, egy jó kis csapatban tanulni a szakmai angolt. Számomra fontos volt, hogy az órák részletes tematika alapján jól felépítettek és beszédcentrikusak voltak...
dr. Bak Judit, jogász

Általános angolt tanulók mondták

Adél, Batthyány Lajos Gimnázium
"Nagyon nagyon kedves voltál mindenkivel (és szerintem amúgy az életben is mindenkivel az vagy), ami abszolút jó dolog... Az angol órák jó hangulatban teltek, ez is egy ösztönzés nekünk, ami...
Adél, Batthyány Lajos Gimnázium
dr. Víg Edina, gyógyszerész és két gyerekes anyuka
Köszönöm, hogy sikerült megszeretnem az angol nyelvtant, végre nincs kuszaság a fejemben az igeidők többségét illetően! Ami a legfontosabb számomra: most már van elég bátorságom megszólalni ...
dr. Víg Edina, gyógyszerész és két gyerekes anyuka

Kövesd a frissítéseket

 

Oldaltérkép

 
Ugrás a lap tetejére †
 

© 2008-2023 Minden jog fenntartva. Oldaltérkép

A honlapon elérhető internetes felületen feltett kérdés alapján adott válaszok csupán a tájékoztatás célját szolgálják, nem tekinthetők konkrét ügyben adott jogi tanácsadásnak; a honlap fenntartójaként kifejezetten kizárunk minden felelősséget bármilyen, az ingyenes kérdés-válasz keretében adott válasz alapján kifejtett tevékenység vagy mulasztás tekintetében. A honlapon elérhető tartalmak nem minősülnek sem jogi tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre történő felhívásnak.

Készítette, fejlesztette: Nagy Rómeó