Dr. Kovács Nyelvstúdió

Jogi Szaknyelv — Jogászoktól.

Itt oktattunk, publikáltunk:

Az "Elfogadom" gombra kattintással Ön elfogadja a webhely által használt sütiket. Többet erről

Jogi angol kérdések és válaszok

201. "Facebook függelék" bérleti szerződésekben? Friss hír látott napvilágot, amely szerint egy amerikai társasház lakásbérleti szerződéseiben kötelezővé tette bérlőinek a Facebook-profillal való „lájkolást”. Jogászként vagy magánemberként ti mit gondoltok erről a tendenciáról? (A hírről és a tendenciáról a Facebook-oldalunkon https://www.facebook.com/drkovacsnyelvstudio/ is beszélgettünk követőinkkel.) Vajon a Facebook profil jogviszonyainkban egyfajta azonosítóként fog működni, ahogy gyakran használunk akár egy telefonszámot vagy egy e-mail címet a kapcsolattartó neve mellett például egy szerződésben? Sok ember nem használja a Facebook-ot adatvédelmi irányelvei miatt, ők emiatt nyissanak Fb-profilt?

Dr. Kovács Tímea jogi angolt oktató jogász: Egy amerikai társasház tulajdonosai (a Salt Lake City–ben lévő City Park Apartments) úgy döntöttek, mostantól bérleti szerződésük részeként összes bérlőjük számára kötelezővé teszik egy ún. "Facebook kiegészítés” elfogadását. A kiegészítés állítólag azt tartalmazza, hogy minden bérlőnek Facebook-profiljával „barátkoznia kell”, ismerősként be kell jelölnie a cég Facebook-oldalát, ha mégsem, azt a bérleti szerződés megszegésének tekintik. A hírről és a tendenciáról a Facebook-oldalunkon beszélgettünk követőnkkel, illetve a Jogi Fórumon lévő Szaknyelvi rovatunkban is írtunk róla.

A hírre épülve egy nyelvtanulásra alkalmas, jogi angol kifejezéseket tartalmazó szöveget és szószedetet találsz alább. A magyar ingatlanjognak megfelelő angol szókészletet a kétnyelvű "Gazdasági Jogi Angol Könnyedén" képzésünkön és az "Angol jogi szaknyelv II. Business law Gazdasági jog" című könyvünkből tanulhatod meg (előkészületben, jelenleg lektorálás alatt). A beszélgetést Facebook oldalunkon követheted.

addendum függelék
landlord / landlady bérbeadó
tenant bérlő
lease agreement bérleti szerződés
to rent an apartment kibérelni egy lakást

"Facebook Addendums": Does Your Landlord Want to Be Your Friend?

Facebook was evidently very important to City Park Apartments in Salt Lake City, whose management company presented all of the tenants with a "Facebook addendum" to their lease. The addendum allegedly stated that all residents had to befriend the complex on Facebook or be found in breach of their lease agreement.
This seems like an alarming development that I hope is going to be very limited. Is a Facebook account going to start being like a telephone number or an e-mail address, something it's assumed by everyone that you have and should hand over access to in exchange for goods or services? The reason a lot of people stopped using Facebook is because of privacy concerns. Is it good that you could be told that you are required by your lease to make sure your landlord can watch your Facebook activities (which often correspond, as we all know, to our real-life activities; if your landlord asked to follow you around through your daily life, or to get e-mailed your vacation photos).
Does that mean that someone wouldn't be allowed to rent an apartment there unless he or she opened an account? Many people have legitimate, important, in some cases necessary reasons to limit their online presence.
A hír Stacey Lantagne oldalán olvasható:
http://lawprofessors.typepad.com/contractsprof_blog/2016/06/facebook-addendums-does-your-landlord-want-to-be-your-friend.html
2016.06.09

Letöltöm a jogi szaknyelvi kérdéseket és válaszokat tartalmazó Jogi angol gyűjteményt!

Ha a facebook üzenőfalán értesülnél a friss jogi angol kérdésekről és válaszokról:

 

Vissza a kérdésekhez >>

Kérdésed van a jogi angol szakmai nyelvvel kapcsolatban?

Itt szakértői választ kaphatsz!

A kérdező ezen a felületen elsősorban angol jogi szaknyelvvel kapcsolatos problémát vethet fel, illetve kérdést tehet fel. A kérdező anonimitása biztosított, neve nem jelenik meg a felületen. A válaszokat és a kérdések lényegi részét a honlapon közzétesszük. A beérkezett kérdések közül elsősorban a közérdeklődésre számot tartó - korábban még nem érintett problémára vonatkozó - felvetéseket válaszolom meg, kizárólag e felületen keresztül. Telefonon vagy skype-on nem tudok reagálni kérdéseikre.

Kérdés, problémafelvetés...

Jogi angol hanganyagok és válaszok gyűjteménye

LEGAL ENGLISH

Több mint 600 jogi angol hanganyag (pl. Oxford, Yale, Harvard Law School mp3-ak), jogi szaknyelvi kérdések-válaszok kereshető formában + Jogi Angol Klub-tagság email-értesítővel a friss jogi angol kérdésekről és külföldi állásokról.


Nem töltötte ki a név mezőt.

Nem adta meg, vagy hibásan töltötte ki az e-mail cím mezőt.

A gyűjteményhez egyet kell értenie az ÁSZF-el.

Ingyenes anyag igényléséhez hozzá kell járulnia.

Jogi angolt tanulók mondták

Anna, fordító-tolmács
"Timi nagyszerűen és módszeresen készít fel. Kerüli a sablonosságot, felméri a jelentkező tudásszintjét, és ennek megfelelő jogi angol tananyagokkal, feladatokkal, szakmai információkka...
Anna, fordító-tolmács
"Kiemelném a tanítási módszered beszédcentrikusságát. Fontos, hogy az ember tudjon, illetve merjen megszólalni, és ez máshogy nem kivitelezhető, csak ha gyakorolja."...
dr. Herczeg Tamás, jogász

Általános angolt tanulók mondták

Jocó, Cserháti Sándor Műszaki Szakközépiskola
"Én nagyon élveztem az óráidat, főleg mert jó volt a hangulat és a társaság, és mert a tanulásban is segített, hogy a suli mellett ott is tudtam angolozni. Szerintem legjobban a szókinc...
Jocó, Cserháti Sándor Műszaki Szakközépiskola
Olga, Írországból :)
"Örülök a lehetőségnek, hogy az angol nyelvtudásomat gyarapíthatom interneten keresztül. Színes és hasznos tanórákat kapok, amik a mindennapjaimban hatékony segítséget nyújtanak. Az órá...
Olga, Írországból :)

Kövesd a frissítéseket

 

Oldaltérkép

 
Ugrás a lap tetejére †
 

© 2008-2022 Minden jog fenntartva. Oldaltérkép

A honlapon elérhető internetes felületen feltett kérdés alapján adott válaszok csupán a tájékoztatás célját szolgálják, nem tekinthetők konkrét ügyben adott jogi tanácsadásnak; a honlap fenntartójaként kifejezetten kizárunk minden felelősséget bármilyen, az ingyenes kérdés-válasz keretében adott válasz alapján kifejtett tevékenység vagy mulasztás tekintetében. A honlapon elérhető tartalmak nem minősülnek sem jogi tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre történő felhívásnak.

Készítette, fejlesztette: Nagy Rómeó