Dr. Kovács Nyelvstúdió

Jogi Szaknyelv — Jogászoktól.

Itt oktattunk, publikáltunk:

Az "Elfogadom" gombra kattintással Ön elfogadja a webhely által használt sütiket. Többet erről

Jogi angol kérdések és válaszok

204. Az Über-t és a közösségi közúti személyszállítást érintő jogszabály-változáshoz kapcsolódó angol terminológiáról írtam a Jogi Fórumon lévő Szaknyelvi rovatunkban. A hírre épülve egy nyelvtanulásra alkalmas, számos jogi angol kifejezést tartalmazó szöveget és szószedetet találsz a bejegyzésben.

Dr. Kovács Tímea jogi angolt oktató jogász: Az Über-t és a közösségi közúti személyszállítást érintő jogszabály-változásról és a tendenciáról a Jogi Fórumon lévő Szaknyelvi rovatunkban is írtunk. Emellett a Facebook-oldalunkon is beszélgettünk követőinkkel.

Alább olvashatod a hírt és a jogszabály-változást taglaló angol nyelvű szöveget és az általam készített, tanulást segítő angol-magyar szószedetet.

Ha a témát érintő adójogi kérdések angol terminológiájában is mélyebb ismereteket szeretnél szerezni, a kétnyelvű, „Angol jogi szaknyelv II. Gazdasági jog Business law” című könyvem egy fejezete segíthet ebben, amely az új „Gazdasági Jogi Angol Könnyedén” online képzés része. A képzés számos leckét szentel a gyakori adójogi szakkifejezéseknek.

Az angol-magyar szószedet:
• suspend its operations - felfüggeszti tevékenységét
• restore its service - újraindítja a szolgáltatását
• protests by taxi drivers – a taxisok követelései
• government legislation - törvényhozás
• passed legislation with the aim of curbing Uber’s activities - jogszabályt fogadott el azzal a céllal, hogy Über tevékenységeit akadályozza
• the new law comes into force this month - az új törvény ebben a hónapban lép hatályba
• the law will permit the Hungarian national communications authority to block internet access to “illegal dispatcher services\" - az új törvény lehetővé teszi a magyar nemzeti hírközlési hatóság számára, hogy az \"illegális diszpécser szolgálatok\" internet hozzáférését blokkolja
• both Uber drivers and drivers for taxi firms must follow regulations – mind az Über-sofőröknek, mind a taxisoknak be kell tartaniuk a szabályokat
• the drivers risk losing their licenses - a járművezetők engedélyük elvesztését kockáztatják
• to breach regulations – megszegni a szabályozásokat
• forced suspension - kényszerű felfüggesztés

Az angol nyelvű szöveg:
Uber Suspends Operations in Hungary Over New Law
’The ride-hailing service Uber will suspend its operations in Hungary because of government legislation that it says makes it impossible for it to operate, the company said on Wednesday.
In June, Hungary’s Parliament, where Prime Minister Viktor Orban’s right-wing Fidesz party has a strong majority, passed legislation with the aim of curbing Uber’s activities.
The move came after months of protests by taxi drivers and bans on some Uber services in other countries.
The new law, which comes into force this month, will permit the Hungarian national communications authority to block internet access to “illegal dispatcher services.”
In an interview, Rob Khazzam, the general manager for Uber in Central Europe, said, “We will be suspending Uber X in Budapest effective on July 24.”
“Unfortunately, the logic of legislative developments that have unfolded in Hungary over the last 18 months have led us to this difficult decision,” he said.
Taxi drivers in Hungary have demanded that Uber be outlawed and that its smartphone app be blocked. They say Uber drivers breach regulations that drivers for taxi firms must follow.
Uber says more than 160,000 people use its services in Budapest. The company says that its 1,200 drivers now risk losing their licenses for up to three years despite being professionally licensed and tax compliant.
“It is not a ban,” Mr. Khazzam said. “Uber has not been banned in Budapest; it is simply a forced suspension. We have been left no other alternative by the authorities in Hungary in response to these developments.”
Mr. Khazzam said Uber hoped to be able to restore its service in Hungary.’

(Az eredeti hír a New York Times oldalán olvasható: http://www.nytimes.com/2016/07/14/business/international/uber-hungary-taxi-suspension.html?emc=edit_tnt_20160713&nlid=65949209&tntemail0=y)


2016.07.14

Letöltöm a jogi szaknyelvi kérdéseket és válaszokat tartalmazó Jogi angol gyűjteményt!

Ha a facebook üzenőfalán értesülnél a friss jogi angol kérdésekről és válaszokról:

 

Vissza a kérdésekhez >>

Kérdésed van a jogi angol szakmai nyelvvel kapcsolatban?

Itt szakértői választ kaphatsz!

A kérdező ezen a felületen elsősorban angol jogi szaknyelvvel kapcsolatos problémát vethet fel, illetve kérdést tehet fel. A kérdező anonimitása biztosított, neve nem jelenik meg a felületen. A válaszokat és a kérdések lényegi részét a honlapon közzétesszük. A beérkezett kérdések közül elsősorban a közérdeklődésre számot tartó - korábban még nem érintett problémára vonatkozó - felvetéseket válaszolom meg, kizárólag e felületen keresztül. Telefonon vagy skype-on nem tudok reagálni kérdéseikre.

Kérdés, problémafelvetés...

Jogi angol hanganyagok és válaszok gyűjteménye

LEGAL ENGLISH

Több mint 600 jogi angol hanganyag (pl. Oxford, Yale, Harvard Law School mp3-ak), jogi szaknyelvi kérdések-válaszok kereshető formában + Jogi Angol Klub-tagság email-értesítővel a friss jogi angol kérdésekről és külföldi állásokról.


Nem töltötte ki a név mezőt.

Nem adta meg, vagy hibásan töltötte ki az e-mail cím mezőt.

A gyűjteményhez egyet kell értenie az ÁSZF-el.

Ingyenes anyag igényléséhez hozzá kell járulnia.

Jogi angolt tanulók mondták

"Szeretném megköszönni az elmúlt órákon a segítséget, nagyon hasznos volt és külön örültem neki, hogy közvetlenek voltak az órák, így még jobb volt a tanulás. Tetszik, hogy a csoport ig...
Dr. Konoróth Máté, jogász
„Egy véletlen során bukkantam rá a honlapodra, és rögtön tudtam, hogy nálad jó kezekben leszek. Nem is csalódtam, nemcsak a szókincsem fejlődött, hanem még a kiejtésem is javult. Számomra fo...
Dr. Tamás Dóra PhD, terminológus-kutató, egyetemi óraadó és nyelvtanár, gazdasági-jogi szakfordító és tolmács

Általános angolt tanulók mondták

Anita, két gyermek anyukája
"Nyelvvizsgára készülök, és amikor megláttam a honlapod, rögtön tudtam, hogy Te kellesz nekem! Már pár alkalom után éreztem a fejlődést, és ez azonnali sikerélményt adott! Tuti, hogy a ...
Anita, két gyermek anyukája
Kriszti, Kodolányi János Főiskola turizmus szak
"Nagyon élvezem az óráidat, mert minden órán több témakört átölelünk, így sosem válik vontatottá az óra. Nálad nem lehet beleunni semmibe, mert mindig pörgős, jól felépített órákat tart...
Kriszti, Kodolányi János Főiskola turizmus szak

Kövesd a frissítéseket

 

Oldaltérkép

 
Ugrás a lap tetejére †
 

© 2008-2021 Minden jog fenntartva. Oldaltérkép

A honlapon elérhető internetes felületen feltett kérdés alapján adott válaszok csupán a tájékoztatás célját szolgálják, nem tekinthetők konkrét ügyben adott jogi tanácsadásnak; a honlap fenntartójaként kifejezetten kizárunk minden felelősséget bármilyen, az ingyenes kérdés-válasz keretében adott válasz alapján kifejtett tevékenység vagy mulasztás tekintetében. A honlapon elérhető tartalmak nem minősülnek sem jogi tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre történő felhívásnak.

Készítette, fejlesztette: Nagy Rómeó